5G’NİN ÖNCELİKLİ HEDEFİ YÜKSEK ÖLÇÜDE YERLİLİK

Ekleme Tarihi 7.08.2018

12. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyicileri Konferansı’nda katılan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Altyapıda yerli ve milli sistemleri kurmaya, sektörde Ar-Ge yapmaya ve kendi içeriğimizi oluşturmaya başladık.” dedi.

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan da Türkiye’nin 5G mobil haberleşme teknolojisine mümkün olan en yüksek ölçüdeki yerlilik ve millilik oranlarıyla geçmesinin en öncelikli hedefleri olduğunu dile getirdi.

 

2006 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyicileri Konferansı’nın 12.’si bu yıl Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) ev sahipliğinde, ‘Sosyal Yaşama Yön Veren Teknolojiler Fırsatlar ve Tehditler’ temasıyla düzenlendi.

Programa; Tunus, Arnavutluk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bulgaristan, Azerbaycan, Japonya, Nijer, Litvanya, İsveç, Moldova, Kosova, Moritanya, Özbekistan ve Hindistan’dan düzenleyici kurum temsilcileri ve çok sayıda sektör paydaşları katıldı. İki gün süren Konferansta, düzenlenen panellerle katılımcılar bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) üyesi 30 firma da etkinliğe stantlı katılım sağlayarak yerli ve milli haberleşme teknolojilerini sergiledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, HTK üyesi firmaların stantlarını ziyaret etti. HTK standında, Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik, Bakan Arslan’a Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi hakkında bilgi verdi. Çelik, 2020 yılında dünya ile aynı anda Türkiye’de yerli ve milli 5G sistemine geçileceğini anlattı.

Öte yandan Azerbaycan Ulaştırma, Haberleşme ve Yüksek Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Elmir Velizade de HTK standını ziyaret ederek bilgi aldı.

“Yerlilik ve millilik prensibine önem veriyoruz”

Programın açılışında konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, baş döndürücü bir hızla ilerleyen bilgi teknolojileri alanının; hükümetler, düzenleyiciler ve uluslararası kuruluşlar arasında istişare ve iş birliği mekanizmaları oluşturulmasını zorunlu kıldığına dikkat çekti.

Geleceğin mobil teknolojilerle şekilleneceğinin farkında olan bir ülke olarak 4.5G’nin ardında teknolojinin 5G’ye doğru ilerlediğini ifade eden Sayan, “Kurum olarak bunun farkındayız, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ve Kurumumuzun gayretleri ile kurulan, ülkemizin teknoloji üreten ülkeler arasında yer alması amacıyla oluşturulan 5GTR Forumu, 5G ve Ötesi teknolojilere mümkün olan en yüksek ölçüde yerli ve milli imkânlarla geçmek için çalışıyor. Çekirdek ağdan fiziksel ağa, hizmet ve uygulamalardan standardizasyona 5G ile ilgili tüm konular 5GTR Forum bünyesinde detaylı biçimde tartışılıyor. Bu çalışmaların içinde yerlilik ve millilik prensibine de büyük önem veriyoruz.” dedi.

Türkiye’nin 5G mobil haberleşme teknolojisine mümkün olan en yüksek ölçüdeki yerlilik ve millilik oranlarıyla geçmesinin en öncelikli hedefleri olduğunu dile getiren Sayan, “Bu doğrultuda Kurumumuz eşgüdümünde ve Bakanlığımızın da destekleri ile 5G ve Ötesi ekosistemi oluşturulması amacıyla yürüttüğümüz projeler hızla devam ediyor. Bu çalışmalarımızla teknolojinin peşinden koşan değil, ona yön veren ve sunduğu fırsatlardan istifade ederken beraberinde getirdiği tehditlere de hazırlıklı olan bir konumda olmayı hedefliyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Toplum güvenliğinin şartı internet güvenliği

Konferansın ikinci gününde katılımcılara hitap eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, internetin hayatımızda yaptığı değişikliklere dikkati çekti. Arslan, “İnternetin gelecekte hayatımıza yapacağı etkiler hayallerimizle sınırlı. Gelecekteki yakın ve uzak tehditleri görmeme şansımız yok. Son yıllarda internet güvenliği öne çıktı. Toplumsal güvenliği sağlamak için internet güvenliğini sağlamak gerekiyor. Siber güvenliğin sağlanması yaşamsal önem taşımakta. Dünyada en fazla siber saldırı alan ülkelerden biri haline geldik. Siber güvenlik önlemlerinde çok mesafe katettik. Bu sayede saldırıların altından kalkabiliyoruz.” dedi.

Altyapı yatırımlarından bahseden Arslan, siber güvenlikte uluslararası birliktelik oluşması gerektiğine işaret etti. Arslan, “Altyapıda yerli ve milli sistemleri kurmaya başladık. Sektörde Ar-Ge yapmaya ve kendi içeriğimizi oluşturmaya başladık. Sosyal medya şirketleri, seçim konusunda dikkatli olmalı, şeffaf olmalı, manipülasyonları engellemeli, kişilerin bilgilerinin yanlış ellere geçmesini önlemeliler. Önümüzdeki süreçte seçim günü de dahil olmak üzere siber saldırılar olacaktır. Biz Bakanlık olarak ve BTK olarak 7/24 teyakkuzdayız. Bütün bakanlıklarla da iş birliği içindeyiz. Milletimize hizmet eden özel sektöründe bu konuda ele ele çalışması önemli.” mesajını verdi.   

2020’DE BÖLGENİN LİDERİ TÜRKİYE OLACAK

HTK Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik, 12. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyicileri Konferansı’nda BTK’nın önerisiyle stant açtıklarını belirtti. Birçok yerli, yabancı ve kurum çalışanlarının stantları ziyaret ettiğini vurgulayan Çelik, “Ziyaretçilerin çalışmalarımızı ilgi ile dinleyip, bağlantı kurma ve sonrasında detaylı görüşme talepleri almamız bizleri mutlu etti. Türkiye’de kendi kaynaklarımız ile elektronik haberleşme alanında ileri teknolojiler üzerinde çalışmalarımız ziyaretçilerimizi de hem şaşırttı hem de iş birliği yapma konusunda görüşlerini aktardılar.” değerlendirmesini yaptı.

Küme olarak iletişim sektöründeki hedeflerin paylaşan Çelik, şunları kaydetti: “HTK olarak amacımız 2020 yılı itibarı ile kendi teknolojisini kullanarak 5G’ye geçen öncü ülkelerden olmaktır. Çıktılarımızı aynı anda tüm dünyada da satmak ve uygulamak istemekteyiz. Bu sebeple bu ve benzer etkinlikler bu amacımıza hizmet etme açısından hem HTK hem de ülkemiz için çok önemlidir. HTK olarak planlarımızdan bir tanesi de inşallah 2020 yılında “Mobile World Congress Türkiye & Orta Doğu & Afrika” etkinliğini ülkemizde yapmak. Ülkemizdeki 5G ve ötesi Ar-Ge ve çıktılarımız 2023 yılı gelmeden ülkemizi haberleşme teknolojileri konusunda bölgenin lideri yapacaktır.”