Geleceğin Mühendislerine 5G Anlatıldı

Ekleme Tarihi 14.05.2019

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) Teknoloji Denetleme Danışma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Çağatay Büyükkoç, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerine 5G ve ötesi teknolojileri anlattı.

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) ev sahipliğinde Ankara Üniversitesi ve Türkiye Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) tarafından düzenlenen 5G ve Ötesi Konferansı’nda HTK Teknoloji Denetleme Danışma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Çağatay Büyükkoç, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerine 5G ve Ötesi Teknolojileri Konferansı verdi.

Konferansa, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşen Apaydın, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“Mobil internet devrimi yaşanacak”

TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, 5G’nin yeni nesil internette bir devrim olduğunu anlattı. Sarıtoprak, “Evlerimiz, iş yerlerimiz, fabrikalarımız iyice akıllanacak. İş yerinde otururken, cep telefonunuzdan evinizdeki perdeyi açıp kapatabileceksiniz. 5G’nin hayata geçmesiyle, dünya ve insanlık iyice akıllanacak. Kablosuz internet teknolojisindeki beşinci kuşağı ifade eden 5G daha hızlı veri transferi sağlayabilecek. Nesnelerin interneti zirve yapacak, milyonlarca bilgisayar birbiriyle konuşacak. Mobil internet devrimi yaşanacak.” dedi.

“Dijital dönüşüm için yapılarımız var”

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşen Apaydın, teknoloji ve bilimin ilerleme hızına dikkat çekti. Apaydın, “Telefona her bastığınızda milyonlarca büyük veri var. Burada kaygımız bu kadar büyük verinin kontrol altına alınması. Teknoloji bu kadar hızlı giderken koşan bir gençlik varken dolayısıyla üniversitelerimiz de bu teknolojiye en azından ayak uydurmak zorundadır. Üniversitemizde her birim altında dijital dönüşüm için oluşturabileceğimiz yapılarımız var.” bilgisini verdi.

“Bildiklerinizle ne yapabildiğiniz size fark yaratacak”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, iletişim teknolojileri ve elektronikteki gelişime vurgu yaptı. Özdebir, bu gelişimlerin insanlara nihayetsiz fırsatlar vermeye başladığını dile getirdi.

Öğrencilere seslenen Özdebir, “Dünyada sizinle beraber 1 milyar akranınız mezun olacak. Ekmeğinizi onlarla kapışmak mecburiyetindesiniz. Onun için farklı olmanız lazım. O farkı da yaratan, bir projenizin, hayalinizin olması lazım. En önemlisi de artık bilgi her yerde olduğuna göre bilgiye bir tuşa basarak ulaşabildiğinize göre ne bildiğinizin önemi kalmadı. Bildiklerinizle ne yapabildiğiniz size fark yarattıracak. Onun için bildikleriniz değil, bildiklerinizle yapabildikleriniz.” mesajını verdi.

Ankara Üniversitesi IEEE Topluluğu Başkanı İsa Aksu, topluluk hakkında bilgi verdi. Aksu, “Biz artık üretmek istiyoruz. Üreteceğiz, girişimcilik faktörünü işin içine sokarak, ürettiğimiz şeyi pazarlamayı da öğreneceğiz. Sadece teknik olan, okulda mühendislik eğitimi alan biri zaten hayata -1’de başlıyor. +1 katmak istiyorsak hayatımıza kendimizi doğru yerde doğru şekilde anlatmamız gerekiyor.” dedi.

“Pek çok şey 5G ile mümkün hale gelecek”

HTK Teknoloji Denetleme Danışma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Çağatay Büyükkoç, 5G ve ötesi teknolojiler hakkında detaylı bilgiler verdi.

Mobil telefonların çalışma prensiplerini anlatan Büyükkoç, şu bilgileri verdi: “Mobil telefon dediğimiz şey birkaç yüz metrelik bir mesafe, ondan sonrası mobil değil. Uçtan uca dediğimiz sistemlerin yüzde 99’u telli sistemler. Mobil telefonların yüzde 99’u telli sistem.

Fakat 5G ile birlikte o birkaç yüz metreden daha kısa mesafelerde çok daha geniş bantlar olacak. Bu arada çekirdek dediğimiz çok temel yapılardaki işler de daha uzakta bir yerde yapılabilecek. Türkiye’de 3-4 tane çekirdek şebeke olabilir.”

Uçtan uca şebekeyi anlatan uzman isim, “Telefonlarla birlikte bu ekosistemi kullanacak birçok şey var. Sensörler, binalar, arabalar var. Yani aklınıza gelebilecek her türlü endüstriyel uygulama var. Çünkü hem bant genişliğinin çok artması hem de gecikmenin çok azalması bütün bunları mümkün kılıyor. Daha önce mümkün olamayan pek çok şey 5G ile birlikte mümkün hale gelecek.” dedi.

“Uçtan uca 5G mimarisi tasarlamak istiyoruz”

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesinin Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi hakkında da katılımcılara bilgi veren Çağatay Büyükkoç, “Türkiye’de bilinmesini istediğim çok önemli bir çalışmamız var. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi. Çok değerli Orhan Aydın Bey’in Başkanlığını yürüttüğü OSTİM’de bir kümelenme oluştu. Onun içinde 5G mimarisinin bileşenlerinin yapıldığı 9 tane ürün setini yapan 16 tane yerli şirketimiz var. Öğrenci arkadaşlarımız bu şirketlerle tanışsın.”

5G’yi baştan sona bir mimari olarak düşünmek gerektiğini ifade eden Büyükkoç, “5G bir telefon sistemi değil. Yeni bir yazılım, donanım, otomasyon… Her şeyin yeniden düşünüldüğü bir sistem. Uçtan uca yeni bir 5G mimarisi tasarlamak istiyoruz. Alt yapının bulutlaştırılmasını istiyoruz. Standardize ara yüzler tanımlamak istiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

İlgili Görseller