5G’de Yerlilik Sorgulanacak

Ekleme Tarihi 22.10.2020

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Projesi (UUYM5G) kapsamında Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) firmaları tarafından geliştirilen Radyolink’in demosu OSTİM’de gerçekleştirildi. Demo sunumuna katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 5G’de yerli ve milli ürünlerin kullanılmasını sağlayacaklarını, global firmaların Türkiye’de yaptığı üretimlerin yerliliğini de sorgulayacaklarını söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve OSTİM’in destekleriyle 2017 yılında kurulan HTK, Türkiye’nin dünya ile aynı zamanda yerli ve milli teknolojilerle 5G’ye geçmesi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

TÜBİTAK TEYDEB’in fonlandığı UUYM5G’de ortaya çıkan ürünlerin testleri de devam ediyor. Proje kapsamında HTK firmaları tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen ürünler, belli dönemlerde operatörlerin ve kamu kurumlarının katıldığı demolarla test ediliyor.

Projenin önemli katmanlarından biri de radyolink. HTK firmaları tarafından yüzde 70’in üzerinde yerlilikle geliştirilen, kritik ürünün demosu, proje firmalarından Nanotek’in Ostim Teknopark’taki yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Demo faaliyetine; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, TÜBİTAK TEYDEP Başkanı Mehmet Aslan, HTK Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Bağören ve proje paydaşları katıldı.

Uygulama kapsamında radyolinkle, 12 km mesafedeki istasyondan aynı anda dört tane 4K çözünürlükte video iletildi, HAVELSAN’ın Diyalog programıyla da canlı görüşme gerçekleştirildi.

“Yerli ve milli üretimi teşvik edecek tedbirleri alıyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 3 yıldır devam eden projede, devletin bütün kurumlarının tam bir iş birliği içinde özel sektörle beraber çalıştıklarını vurguladı. Varank, proje ile 5G şebekesinde kritik komponentlerin yerli olarak geliştirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Şahit olduğu başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Varank, “Başarılı bir demo gerçekleşti. Buradaki ürün, 50 km mesafeye yaklaşık 1 GHz veriyi ulaştırabiliyor. Geliştirilen ürün, farklı yerli firmalarımızın, devlet kurumlarımızla; bunun içerisinde BTK, TÜBİTAK var, beraberce geliştirdikleri bir ürün. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi ile TÜBİTAK’ın TEYDEB projesini uzunca bir süredir yürütüyoruz.” dedi.

Yerli baz istasyonu ULAK projesini de hatırlatan Bakan Varank, şunları söyledi: “ULAK yerli baz istasyonları, 4G şebekelerine uyumlu; şu anda yerli ve milli olarak üretildi, ülkemizde kullanılıyor. 5G şebekesiyle de ilgili devlet olarak yerli ve milli üretimi teşvik edecek şekilde tedbirlerimizi alıyoruz. Burada T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, BTK’nın önemli kararları var. Bu kararlar doğrultusunda da özellikle önümüzdeki dönemde kullanılacak 5G ürünlerinin yerli ve milli olarak üretilmesini başaracağız. Burada önemli bir adımı gerçekleştirmiş olduk. Başarılı bir test yaptık. 4K videoların şu anda 12 km’den başarıyla geldiğini gördük. Projenin tüm paydaşlarına teşekkür ediyorum.”

Proje ile Türkiye’de önemli bir açığı gidermiş olacaklarını dile getiren Mustafa Varank, “Önemli bir güvenlik sorununa çözüm bulmuş olacağız. İnşallah Türkiye’nin her tarafında bu projenin tamamlanmasıyla elde ettiğimiz başarılı ürünlerle yerli ve milli cihazlarımızı kullanmayı başaracağız.” dedi.

“Yerli ve milli ürünlerin kullanılmasını sağlayacağız”

BTK’nın haberleşme sistemlerinde yerli ve milli ürünlerin kullanılmasına ilişkin kararının altını çizen Mustafa Varank, şu değerlendirmeleri yaptı: “Global firmaların Türkiye’de yaptıkları birtakım üretimler var. Bunların gerçekten ne kadar yerli olduğunu, ürünlerin gerçekten Türkiye’de mi üretildiği ya da sadece entegrasyon mu yapıldığı, -bunların bir kısmı odalarımız tarafından verilen yerli malı belgesine de sahip ama ben buradan da ilan etmiş olayım- yerliliği biz sorgulayacağız. Gerçekten kim yerli olarak üretiyor, kim yerli olarak üretmiyor; projede bundan sonraki dönemde adımlarımızı böyle atacağız. Önümüzdeki dönemde Evrensel ihalesi olacak. İnterneti olmayan kırsala dönük olarak radyolink ihalesi gerçekleştirilecek. Burada tüm unsurları masaya yatıracağız. Operatörlerimizle de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonunda görüşmelerimizi yapacağız, yerli ve milli ürünlerin kullanılmasını sağlayacağız.”

5G’nin vazgeçilmez parçası

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, 3 senedir süren projenin 4 katmanlı olduğunu, bu katmanlardan birinin de radyolink olduğunu söyledi.

Ürünün önemine dikkat çeken Koç, “Radyolink, bütün 4G ve 5G alt yapılarının vazgeçilmez bir parçası olacak. Yerli ve milli olması Dijital Dönüşüm Ofisi olarak ‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak’ mottomuza çok uygun. Bu anlamda da bütün bakanlıklarımızla beraber koordinasyonu sağlamaya devam edeceğiz. Diğer 3 katmanı da yerlileştirip bütün operatörler tarafından kullanılması için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Cari açığa büyük bir etkisi olacak.” dedi.

BTK uluslararası başarı için de çalışacak

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, kurum olarak, hem işin düzenlemesini hem de operatörlerin projede üretilen ürünleri kendi bünyelerine katmaları noktasında çalışmaları olduğunu kaydetti.

HTK ile birlikte firmaları bir araya getirmiş olmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Karagözoğlu, “Bu firmalarımızın inşallah uluslararası arenada da ciddi başarılar elde etmeleri için elimizden gelen gayreti gösteriyor olacağız. 5G Vadisi çalışmasıyla da hem operatörlerimize, hem üreticilerimize, hem de üniversite ekosistemine eğitilmiş kadrolarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu işin geleceği için ciddi bir gayret içerisindeyiz.” değerlendirmesini yaptı.