5G’de Yerlilik ve Millilik Takip Altında

Ekleme Tarihi 30.12.2019

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) 1. Olağan Genel Kurulu OSTİM’de gerçekleştirildi. HTK üyelerine seslenen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, “5G ve 6G’nin gelmesiyle birlikte hayatımızdaki tüm teknolojik alanları etkileyeceği için, bu teknolojiyle ilgili yerlilik ve millilik konusuna dikkat edeceğiz ve bununla ilgili kararlarımızı almaya devam edeceğiz.” mesajını verdi.

2017 yılında, elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli üretimde iş birliği ve güç birliğini hayata geçirmek için OSTİM’in organizasyonunda BTK’nın destekleriyle kurulan HTK, 1. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi.

Genel Kurulda küme üyelerine hitap eden BTK Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, HTK’nın önemine işaret ederek, “16 Ocak 2017’de yüzde 0.98 olan yerli ve milli üretim oranımız, 2017-2018 raporlarına dayanarak söylüyorum, 15.46’ya çıkmıştır.” dedi.

OSTİM OSB’nin ev sahipliğinde düzenlenen HTK 1. Olağan Genel Kuruluna, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, BTK Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, ULAK Haberleşme A.Ş. Genel Müdür Metin Balcı ve HTK üyeleri katıldı.

Daha çok millilik

HTK Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik, sektörde yerliliği ve milliliği artırmak üzere yola çıktıklarını ve bu yolculuğun bir seferberliğe dönüştüğünü vurguladı.

Yerlilik oranlarındaki artışa dikkat çeken Çelik, “Yerlilik dediğimiz şeyin içine millilik kavramını daha çok koyarak gideceğiz. Türkiye’de bir ekosistem yaratmaya çalışıyoruz. Hep bunu söyledik; ekosistemin içinde bir tane çok sivrilmiş olması çok iyi, ama ekosistemin tamamını büyütmezseniz o bir tane-iki tane sivrilmiş, çok ileri gitmiş yapıları yok etmek çok kolay olurdu. Onun için niyetimiz; bir bütünün değerini oluşturan bütün parçaları bir araya getirmek.” dedi.

Çelik, yeni dönemde elektronik haberleşme sektöründe bütün ekosistemi kapsayacak mikro konular belirleyeceklerini kaydetti.

Veli Murat Çelik şunları söyledi: “Önümüzdeki iki sene inşallah hep beraber sayısal olarak da, nitelik olarak da artarak ülkenin gelecekte iyi bir iş başlatmışlar, biz de buradan devam edelim diyeceği bir adım atmaya çalışıyoruz.”

“Milli takımın içindeyiz”

OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, sektördeki yurt dışı bağımlılığına dikkat çekti. HTK’nın çalışmalarına işaret eden Aydın, “Çok hayırlı bir işin üzerindeyiz ve ülkemizin bağımsızlığı, özgürlüğünün adeta çözümünü üretmeye çalışan bir milli takımın içindeyiz, ben böyle hissediyorum. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmaların bereketini hep beraber gördük.” dedi.

Haberleşmede Türkiye’yi tam bağımsız ve tam özgür yapıncaya kadar mücadeleyi devam ettireceklerini belirten Orhan Aydın, “Ülkenin bu potansiyeli var, daha burada olmayan nice insanlar vardır, onları da bulacağız, onları da buraya katacağız. Burada dernekçilik oynamaya gelmiyoruz. Ülkenin bir sorununa, çare bulmak istiyoruz. Burada hepimize aynı zamanda ticaret var, aynı zamanda değer yaratma var, aynı zamanda kar var, bunu biz başkalarına niye ikram edelim? Dolayısıyla bu birlik ve beraberliğimizi bozmadan gelecek yıllarda da inşallah güzel sonuçları burada izlemek, dinlemek üzere, bu konuda çalışan, emek veren yönetim kuruluna gerçekten çok teşekkür ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.

“Yerli ve milli üretimin arkasındayız”

BTK Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, elektronik haberleşme sektöründe 2015 yılında düzenlenen 4,5G ihalesiyle yüzde 45 oranında yerlilik şartının getirildiğini hatırlattı. Kurum olarak sektöre yerlilik ve millilik konusunda ilave tedbirler getirdiklerini anlatan Çiçek, “Örneğin, 7, 13, ve 80 gigahertz bantlarında radyolink cihazlarla ilgili, yüzde 100 yerlilik şartı getirdik. Bu çok kritik karar 10 Ocak 2018 tarihinde alındı. O tarihten beri yerli olmayan radyolink cihazlarının kullanımına izin vermiyoruz.” dedi.

Gazali Çiçek, 7, 13 ve 80 gigahertz kararıyla sektöre verdikleri mesajı şöyle dile getirdi: “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda milli teknoloji hamlesi vizyonunda yerli ve milli üretimin her alanda arkasındayız. Sadece bunu 4,5G ihalesi kapsamında değerlendirmeyin, bundan sonra elektronik haberleşme sektörü, özellikle 5G ve 6G’nin gelmesiyle birlikte hayatımızdaki tüm teknolojik alanları etkileyeceği için, yani eğitimden tarıma, oradan savunma sanayiine, oradan otomotive kadar geniş sektörleri etkileyeceği için, biz hayatımızın her anını kuşatacak olan bu teknolojiyle ilgili yerlilik ve millilik konusuna dikkat edeceğiz ve bununla ilgili kararlarımızı almaya devam edeceğiz.”

Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak

Araçlarda kaza anında 112 acil servis hattını arayan özellik olan e-call ile ilgili Türkiye’de yerli operatörlerin bu hizmeti sunması şartını getirdiklerini anlatan Gazali Çiçek, “Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak düsturuyla hareket ediyoruz. Yerli ve milli üretimin yanında verinin çok önemli olduğundan hareketle ve teknolojiye vermiş olduğumuz öneme binaen diyoruz ki; bu konuyla ilgili e-call teknolojisi de artık Türkiye’deki bu şartlara uygun olmak zorunda. Dolayısıyla otomotivcilerimiz de bu kararımız sonrasında yerli operatörlerimizle çalışmaya başladılar.” bilgisini verdi.

Çalışmalarda OSTİM’in katkısına vurgu yapan Çiçek, “OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Orhan AYDIN’ın şahsında OSTİM Yönetimine de teşekkür etmek istiyorum. Bu aşamaya gelmemizde OSTİM’in katkısı çok büyük.” ifadelerini kullandı.

“ULAK’la bu gücü birleştiriyoruz”

Yerli ve milli 4.5G baz istasyonunu üreten ULAK’ın önemine de dikkat çeken Gazali Çiçek, “ULAK da bizim için çok önemli bir değer, onların yaptığı çalışmaları da çok önemsiyoruz ve daha çok iş birliği yaparak daha iyi noktalara geleceğimizi ümit ediyorum.

TÜBİTAK TEYDEB, başından itibaren yerli ve milli yüksek teknoloji üretimiyle ilgili çalışmalarımıza destek verdi. Elektronik haberleşme sektöründe ithalatı azaltıp, ihracata destek olabilmek, ülkemizin milli güvenliğini ilgilendiren bir alanda yerli ve milli ürünler geliştirebilmek için “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi” projesini geliştirdik 16 firma ve 3 operatörle birlikte. Proje kapsamında 16 firmayla çıktık yola, ama artık ikinci etap diyebileceğimiz bu sene sonu itibariyle inşallah ULAK’la birlikte bu gücü birleştiriyoruz. ULAK ve bu 16 firma uçtan uca 5G çalışmalarını beraber yürütecekler. Belirlenecek ticari model çerçevesinde tek marka çatısı altında işlerimizi toparlayacağız ve BTK koordinasyonunda, aynı şekilde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dijital Dönüşüm Ofisi, Sanayi Bakanlığı, TÜBİTAK ve OSTİM’in de destekleriyle bu çalışmalarımızı ileriye taşımayı planlıyoruz.” dedi.

“İmkânsız denilen 5G çekirdek ağı çalışıyoruz”

Sektördeki yerlilik oranlarını paylaşan Gazali Çiçek, şunları söyledi: “16 Ocak 2017’de yüzde 0.98 olan yerli ve milli üretim oranımız, 2017-2018 raporlarına dayanarak söylüyorum, % 15.46’ya çıkmıştır. Ancak biz bunu yeterli bulmuyoruz. Yüzde 0.98’e 15; 15 kat büyütmek bence daha kolay bir şey. Şimdi 15’ten sonra ne olacak, bir dahaki toplantıda acaba yüzde 45 ve ötesine getirebilecek miyiz? Ancak sevindirici olan şu; 2 senelik bir çalışma neticesinde imkânsız denilen, çekirdek ağa giremezsiniz denilen yerde biz 5G çekirdek ağın yanında 5G baz istasyonu, 5G OSS yazılımları, 5G sanallaştırma platformu gibi 5G teknolojisine özel kritik şebeke donanım ve yazılımlarını geliştirmek için çalışıyoruz şu anda.”

Yazılım sanayidir

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, gelişmişlik ve sanayileşmenin birlikte olduğuna dikkat çekti. Yülek, “Yazılım ihracatı sanayidir. Bu tanımları artık biz kendimiz yapalım, dünyadan tercümeyle almayalım. Hizmet değildir yazılım bir sanayidir, çünkü donanım olmadan olmuyor.

Sanayi çok önemli ama, yazılım bunun üst kaymağı, çünkü kütlesi olmadığı için yazılım hizmetinin kilogram fiyatı sonsuzdur. Devletimize de anlatmamız lazım ki yazılım dediğimiz şey bir sanayidir, çünkü donanımla birlikte gidiyor.” dedi.

5G çalışmalarının önemine de dikkat çeken Yülek, “Bizi üniversite olarak bu süreçlerin içinde yer almak istiyoruz, sizlerin emrinizdeyiz, destekçiniziz, ortağınızız, birlikte neler yapabiliriz diye konuşalım.” mesajını verdi.

“Bilgi teknolojilerine yoğunlaşmalıyız”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, bir arada olmanın önemine vurgu yaparak, “Birleştikçe güçleniriz.” mesajını verdi.

Elektronik haberleşme sektörünün dünya için çok önemli bir alan haline geldiğini ve ticaret savaşlarının tetiklendiğini ifade eden Özdebir, “Bugün gelişen teknolojide artık endüstri 4.0’ı konuşuyoruz, onun da temeli yine bu bilgi teknolojilerinden geçiyor, insansız fabrikalar veya işte otomasyon sistemleri, akıllı teknolojilerle insanın da, ucuz emeğin de çok fazla kıymetinin kalmayacağı duruma doğru geliyoruz ki Çin de bu konuda ciddi mesafeler almış durumda. Biz de bu konulara yoğunlaşmamız, alanı genişletmemiz lazım.”

Konuşmaların ardından HTK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Yılmaz, faaliyet raporunu okudu. Bütçe ve denetim raporları da okunmasının ardından oy birliğiyle ibra edildi.

HTK yeni dönem de görev alacak yönetim ve denetim kurulu üyelerinin belirlenmesi için yapılan seçimde yönetim kurulu; Telenity, Labris, Extunda, Nanotek, Baran Teknoloji, Netmon ve Ulak Haberleşme firmalarından oluştu.

Denetim kuruluna; OSTİM OSB, ODTÜ Teknokent ve Bulut İletişim seçildi. Disiplin kuruluna ise, Sekiza, Anketek ve Atlantis firmaları seçildi.

İlgili Görseller