Ekleme Tarihi 10.11.2018
Türkiye’nin ilk 5G sinyalleri 5G Vadisi Açık Test Sahası’nda BTK Piyasa Gözetimi Laboratuvarı’nda verildi.
BTK öncülüğünde Bilkent, Hacettepe, ODTÜ ve Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ile birlikte 5G Vadisi Açık Test Sahası çalışmaları kapsamında etkinlik düzenlendi. Piyasa Gözetimi Laboratuvarı’nda düzenlenen etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ve sektör temsilcileri katıldı.
Programın açılışında konuşan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “5G Vadisi ile Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü, Bilkent ve ODTÜ yerleşkeleri ile BTK Merkez Binası arasındaki alanı kapsayacak bölgede üniversitelerin, araştırma merkezlerinin, şirketlerin, girişimci teknoloji firmalarının, 5G ve Ötesi’ne ilişkin testleri gerçekleştirebilecekleri bir ortamın oluşturulması hedeflenmektedir. Bu kapsamda 5G Vadisi Protokolü Tarafları ve test altyapısına katkı sağlayacak firmalar arasında 24 Temmuz 2018 tarihinde test şebeke altyapıları kurulumu mutabakat zabıtları imzalandı. Vadide test altyapılarından faydalanma usullerini çok yakın bir zamanda açıklayacağız. 5G Vadisi Türkiye’de teknoloji alanında ben de varım diyen herkese açık olacak. Araştırmak istediğiniz meseleyi, geliştirmek istediğiniz fikri, 5G Vadisi imkanlarından faydalanarak ilerletebileceksiniz. 5G ve Ötesi teknolojilerin ARGE, ÜRGE ve testlerinin yapılacağı bu altyapıdan akademisyenler, araştırmacılar, doktora öğrencileri ve yeni tekno girişimler (start-up’lar) gibi 5G konusunda teknoloji üreten herkes faydalanabilecek” dedi.
Başkanı Karagözoğlu: 5G VATS Elektronik Haberleşme Sektörüne Yeni Ar-Ge Fırsatları Sunacak
5G Vadisi Açık Test Sahası’nın elektronik haberleşme sektörünün tüm paydaşları için yeni ARGE fırsatlarına olanak sağlayacağını vurgulayan Karagözoğlu, “Kamu-üniversite-işletmeci-sanayi işbirlikleri bağlamında etkili araştırmalar ve projeler yürütülmesine imkân yaratacak, ekosisteme katma değeri yüksek iş imkânları oluşturarak istihdama katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte Ülkemizde 5G ve Ötesi konularında nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlamak üzere 5G Vadisi tarafları ile 5G ve Ötesi Ortak Lisansüstü Destekleme Programı önümüzdeki eğitim öğretim döneminde uygulamaya başlanacaktır. Bu güzel ve Ülkemiz açısından önemli uygulamayı gelecekte İstanbul’daki değerli üniversitelerimizle de iş birliği içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 5G son kullanıcıdan ziyade dikey sektörlere yönelmesi ile kendisinden önceki nesillerden ayrılıyor. 5G Vadisi ve 5G ve Ötesi Ortak Lisansüstü Programında sadece 5G haberleşme teknolojisinin fiziksel ve çekirdek ağ kısımlarıyla değil, dikey sektörlere yönelik çözümler üreten hizmet ve uygulamalarıyla da ilgileneceğiz. Dolayısı ile 5G Vadisi tarımdan sağlığa, otomotivden eğlenceye, Türkiye’yi geleceğe taşıyacak ve dünyada yer edinecek teknolojilerin geliştirileceği bir yaratıcılık vahası olacak. Bu imkanlardan faydalanan girişimcilerimizin gelecek Bilişim 500 ödüllerinde önemli yerlere geleceğinden hiç şüphemiz yok” şeklinde konuştu.
Tüm dünyada bilgi teknolojileri kullanımı ve internet kullanıcı sayısı her geçen gün arttığı bilgisini paylaşan Karagözoğlu konuşmasında, “Bilgi teknolojileri istihdama, Gayri Safi Milli Hasılaya, yeni hizmet ve endüstri alanlarının ortaya çıkmasına, işgücü dönüşümüne ve yenilikçiliğe doğrudan etki etmektedir. Kurumumuz tarafından ise bu bilinçle yerli ve milli üretime özenle değer verilmektedir. Bir atasözüne göre “Birleşmek başlangıçtır, birliği sürdürmek gelişmedir, birlikte çalışmak başarıdır”. Son zamanlarda birleştiğimizi görmek bizleri çok memnun ediyor. Şimdi sırada birliği sürdürme ve birlikte çalışma var. Başarılı AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerine baktığımızda müşterinin baştan sona kadar projeye dâhil olduğunu bununla birlikte bu faaliyetlerin hedefli ve sahipli olduğunu görüyoruz. Kurumumuz öncülüğünde 5GTR Forum ve HTK gibi yerli firmaları bir araya getiren oluşumlar mevcut. HTK tarafından sürdürülen bir 5G çalışması var. Keza ULAK tarafından yerli ve milli imkanlarla baz istasyonu geliştirilmiş olup çok değerli çalışmaları sürdürmekteler” ifadelerine yer verdi.
Başkan Karagözoğlu, mobil işletmecilere “Yerli üretim faaliyetlerinde projede olan etkinliğiniz ve projeye olan inancınız yüksek olsun. Yerli üretim demek sizlerin güç kazanması, Ülkemizin güç kazanması demek. 5GTR Forum, ULAK ve HTK’ya vereceğiniz destek aslında geleceğinize yaptığınız yatırımdır” çağrısında bulundu ve ekledi: “Teknoloji firmaları tarafından ise yeni bir ürün ya da sürecin fikir aşamasından piyasaya arzına kadarki sürecinde Teknoloji Olgunluk Seviyelerine (Technology Readiness Levels - Trl) uygun biçimde ve sistematik geliştirilmesi önem arz etmektedir. Piyasa Hazırlık Seviyeleri (Market Readiness Levels - MRL) de keza benzer biçimde ticari başarı olasılığını artıracak olup firmalarımızın bu tür iş modeli ve metodolojilerine uygun ürün geliştirmeleri ayrıca önemlidir. Parlak bir gelecek hazırlamak için hepimize büyük görevler düşüyor.”
Bakan Yardımcısı Sayan: 5G’nin Farkındalığı ve Gelişmişliğini Her Yere Yayacağız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan konuşmasında yapılan çalışmaların önemine değindi. 5G Açık Test Sahası Vadisi’nin çok önemli işlere imza atacağına dikkat çeken Sayan, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Hacettepe Yerleşkesi ve içinde bulunduğumuz alan Türkiye’ye gelen cep telefonlarının ilk uğrak noktası. Yerli ve yabancı piyasaya çıkmadan ve uydularımız fırlatılmadan önce elektromanyetik testlerini burada tamamlıyor. 5G ile birlikte biz oluşturulan araştırma üçgeninin merkezini buraya aldık. BTK, Hacettepe, ODTÜ ve Bilkent Üniversiteleri ile üç operatörümüzün de çok kıymetli katkıları sayesinde hepsinin 5G ile ilgili deneyimlerini yaşadık. Üniversiteler, operatörler, yerli ve yabancı işletmeciler, yabancı üreticiler kendi test ekipmanlarını getirdiler. Yerli üreticilerimiz başta ULAK olmak üzere, HTK Kümelenmesi, Ostim bütün hepsi buraya geldiler. Kullanıcılar, üniversite öğrencileri, kamu hepsi bir araya geldi ve bize düşen bu durumda helvayı yapmak oldu. Bugün burada da bunun ilk meyvelerini alıyoruz. Hepsi bir araya geldi ve Türkiye’nin 5G’ye yerli ve milli imkânlarla ilk geçen ülkelerden olması adına kolları sıvadık” dedi.
Bugün bu çalışmaların başladığını kamuoyuna duyurduklarını kaydeden Sayan, “Bu yapı nasıl işleyecek? Bu yapı için biz bu senenin başında üniversite-sanayi işbirliği, kaynak bulma, üniversitedeki akademik çalışmaları sanayinin işine yarayacak şekilde öğrencilerimizde doktora programına başladı. İhtiyaç duyulan konuları sanayinin katkılarıyla geliştirecek şekilde elimizdeki ürünleri tasarlayarak bu vadide kıymetli üniversitelerimiz çalışmaya başladı. Şu anda 5G’yi canlı olarak deneyimlediğimiz bir ortamın içerisindeyiz. Bu farkındalığı ve gelişmişliği her tarafa yayacağız. Türk Telekom ise başta Argela’nın üretmiş olduğu teknolojilerin, önümüzdeki dönem sadece fiziksel olarak ayrıştırılması değil, sanal olarak şebekenin belirli parçalara bölünüp, örneğin afet ve acil durumlarda şebekenin büyük bir kısmını ayırabilecek, yine yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla kullandığımız teknolojiyi kullanmış olacağız” şeklinde konuştu.
Sayan konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “HTK’nın tüm temsilcileri burada. HTK’nın bizim için anlamı ben de varım diyen herkesin gelip yer bulabildiği ve baktığınız zaman sektör kümelenmesi altında çok farklı adreslere gitmeden aradığını bulabileceği bir adres. Bu kümede tüm firmalarımız bir araya gelmiş durumda. Biz operatörlerimize yerli ve milli zorunluluğunu koyduğumuz zaman bu firmalar birlik olarak baştan sona katkı sağlıyor.”
Protokol konuşmalarının ardından çalışmaların yapılacağı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Piyasa Gözetim Laboratuvarı’nın açılışı gerçekleştirildi.
Kaynak: https://btk.gov.tr/haberler/5g-nin-ilk-sinyalleri-verildi