Ekleme Tarihi 24.02.2021
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) tarafından yürütülen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi tamamlandığında 5G’ye yerli ve milli imkanlarla geçileceğini kaydetti. Karaismailoğlu, “Bilişim ve iletişim sektörü tarihi bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Bu değişim sürecinin adı; Yerli ve milli donamım ve yazılıma geçiş sürecidir. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin ilk fazını Mart 2021’de tamamlayacağız.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) gerçekleştirilen Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bilişim ve iletişim sektör altyapı çalışmalarında tarihi bir dönüşüm süreci geçirdiğini belirterek, “Bu değişim sürecinin adı; Yerli ve milli donamım ve yazılıma geçiş sürecidir. HTK bileşenleri yaptığı çalışmalarla bu tarihe tanıklık ediyor.” dedi.
Yerli malı belgeli ürün yatırım tutarı 662 milyon liraya yükseldi
2017 yılında elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli üretim ekosistemini geliştirmek amacıyla HTK’yı kurduklarını anımsatan Bakan Karaismailoğlu, bu süreçte yaşanan gelişmelerle ilgili şu bilgilendirmelerde bulundu: “2015 yılındaki 4.5G ihalesinde işletmecilere verdiğimiz yetki belgelerinde şebekeye ve haberleşme hizmetlerine ilişkin donanım ve yazılım yatırımlarının en az yüzde 10’unu, ürün ve sistem geliştirmek üzere kurulan KOBİ’lerimizden karşılamayı şart koştuk. Yine aynı yetkilendirmelerde ilk üç yılda kademeli olarak yüzde 30, yüzde 40 ve yüzde 45 oranlarında yerli malı belgeli ürünlere yönelmeyi kayıt altına almıştık.
2015-2016 döneminde mobil işletmecilerin yerli malı belgeli donanım ve yazılım yatırımlarının toplam yatırım içindeki oranının ancak yüzde 0,98 idi. Dördüncü yatırım döneminde donanım ve yazılımdaki yerlilik oranı yüzde 23’leri geçti. Beşinci dönemdeki yerli malı belgeli ürün yatırım tutarı 662 milyon liraya çıktı. Yani, bir önceki döneme göre yüzde 44’lük bir yerlilik artışı kaydettik. 66 farklı üreticiden yaklaşık 153 farklı ürün temin edilmiştir. Önümüzdeki dönemde bu ürün çeşitliliğini daha da artıracağız.”
İhtiyaçlara milli imkanlarla cevap veriliyor
Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi üyesi 14 firma ve 3 mobil işletmecilerin katılımı ile Türkiye’nin 5G’ye giden yolda donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkanlar ile cevap verdiklerinin altını çizen Bakan Karaismailoğlu, Bu amaçla geliştirilen, ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ne TÜBİTAK’ın da destek olduğunu kaydetti. Karaismailoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“5G altyapıları için kritik önemdeki 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ve operasyon yazılım ürünleri yerli ve milli imkanlarla geliştirilmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da özellikle vurguladığı gibi, 5G sistemine YERLİ ve MİLLİ imkanlarla geçmemiz gerekmektedir. Projemizin ilk fazını Mart 2021’de tamamlayacağız. Diğer fazlara ilişkin çalışmalarımız da devam ediyor. Tüm fazları tamamladığımızda alnımızın akı ile 5G’ye geçeceğiz."
Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı